ZELENI PROPOLIS IZ AMAZONSKE PRAŠUME I USPOREDBA S EUROPSKIM SMEĐIM PROPOLISOM

17. kolovoza 2021.

16:21

Propolis je složen smolast pčelinji proizvod koji se uglavnom sastoji od biljnih smola i pčelinjeg voska, u boji od smeđe do tamno zelene. Od svih propolisa koji se proizvode u svijetu, brazilski zeleni pčelinji propolis najviše je  proučavan i poželjan, zahvaljujući snažnim antioksidativnim i imunološkim prednostima. Kao snažan sastojak za jačanje imuniteta, brazilski zeleni pčelinji propolis savršen je za obranu od prehlade, upale grla i usne šupljine.

Brazilski zeleni propolis dobiva svoje snažne zdravstvene prednosti od svog glavnog aktivnog sastojka, artepilina C (ARC), fenolne kiseline koja ima izrazito snažna antibakterijska, antivirusna, antigljivična, protuupalna i gastroprotektivna svojstva.

Zašto se brazilski zeleni propolis smatra najučinkovitijim propolisom?

  1. Brazil ima odgovarajuću klimu i okoliš za pčele koje proizvode propolis tijekom cijele godine. Pčelinji je propolis obično ljepljiv na i iznad sobne temperature (20 °C), ali na nižim temperaturama postaje vrlo tvrd i krhak, što otežava dobivanje ili uporabu u mnogim zemljama tijekom zime; međutim, tropska klima u Brazilu čini ga idealnim za berbu propolisa tijekom cijele godine.
  2. Brazilska prašuma osigurava bogatu i nezagađenu prirodnu okolinu u kojoj pčele mogu skupljati propolis. Dok se propolis s drugih mjesta (europski/sjevernoamerički/argentinski, itd.) proizvodi s dvije glavne vrste biljaka (topola i breza), brazilski zeleni pčelinji propolis potječe iz Baccharis dracunculifolia, što uvelike pridonosi njegovom sveobuhvatnom učinku na zdravlje.
  1. Brazilski zeleni pčelinji propolis dobiven je od afrikaniziranih pčela, vrste medonosne pčele s jedinstvenom metodom prikupljanja propolisa, zbog čega se njihov propolis razlikuje od propolisa svih ostalih pčela. Za razliku od ostalih pčela, afričke pčele doslovce izrezuju vrhove iz pupoljaka biljaka pa propolis sadrži kompletna biljna tkiva umjesto samo vanjskih dijelova pupoljaka. Stoga brazilski zeleni pčelinji propolis sadrži membrane, citoplazmu i jezgru biljnih stanica. Ove biljne strukture sadrže više tvari topivih u vodi od propolisa dobivenog iz topole ili breze, što omogućuje zelenom propolisu bolju apsorpciju i učinkovitost.