Zašto se sve više žena bori s hiperpigmentacijom?

17. kolovoza 2021.

15:59

Sve više žena bori se s tamnim mrljama odnosno hiperpigmentacijom i pokušava naći idealno rješenje kako bi se iste prekrile i ujednačile s ostatkom tena. Hiperpigmentacija nastaje zbog povećanja broja pigmentnih stanica u koži (najčešće na najizloženijim dijelovima tijela kao što su lice i ruke) ili zbog njihove pojačane funkcije. Drugim riječima, dolazi do povećanog stvaranja pigmenata melanina koji utječe na boju kože, a glavna mu je funkcija zaštita kože od štetnih vanjskih utjecaja, posebice od štetnog UV zračenja koje je sve opasnije.

Višak pigmenta najčešće se zadržava u površinskom sloju kože – epidermisu, ili rjeđe u dubljem sloju – dermisu, te se manifestira kao pigmentacija kože koja može biti svijetlo- ili tamnosmeđa, različitih oblika i veličina.

Sadržaj

  • Koji su glavni uzroci hiperpigmentacije?
  • Trudnice – skupina koja je izrazito sklona hiperpigmentaciji
  • Protiv gena se ne može, no protiv mrlja itekako!

Koji su glavni uzroci hiperpigmentacije

Hiperpigmentacija je problem kože s kojim se danas susrećemo a pojavljuje se u obliku tamnih mrlja koje našu kožu čine neujednačenom. Do hiperpigmentacije dolazi zbog poremećaja lučenja pigmenta melanina koji se nalazi u koži.

Glavni uzroci hiperpigmentacije:

  • sunce i solarij
  • hormonalne promjene (trudnoća, menopauza)
  • trauma kože
  • genetska predispozicija

Čuvajte se sunca!

Iako većina žena voli preplanulu put, činjenica je da je sunce opasnije no ikad i da se zaista treba čuvati, posebice ako smo osjetljivi i skloni crvenilu. Ako se hiperpigmentacija ne tretira, ona je svakim ljetom sve izraženija, koža postaje sve tanja i slabija, a time i podložnija vanjskim utjecajima.

Iako se u jesenskim i zimskim mjesecima tamne mrlje i pjege povlače, nije na odmet tijekom cijele godine štititi kožu, odnosno područja kože s hiperpigmentacijom, zaštitnim faktorom (kreme, BB kreme, tekući puder, piling). Dapače, zimski period idealan je za tretiranje tamnih mrlja kako bi se njihov intenzitet smanjio prije ljetnih mjeseci.

Trudnice – skupina koja je izrazito sklona hiperpigmentaciji

Zbog hormonalnih promjena koje su karakteristične u trudnoći, čak 90% trudnica susrest će se s tamnim mrljama i problemom hiperpigmentacije koji se češće javlja kod tamnoputih žena. Tu se najčešće radi o takozvanoj „maski trudnoće“, odnosno o melasmi. Kod melasme se pojavljuju velika područja hiperpigmentacije kože, najčešće na koži lica.

Do razvoja melasme dolazi zbog povišene razine ženskih spolnih hormona, a može se pojaviti kao posljedica pretjeranog korištenja solarija ili izlaganja suncu.

Melasma se najčešće javlja na koži lica – na obrazima, čelu, nosu i iznad usana, a boja varira od svijetlo- do tamnosmeđe boje te je isključivo estetski problem koji je teže sakriti što su mrlje tamnije.

Trudnička melasma može i spontano nestati nekoliko mjeseci nakon poroda, no nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti hoće li se pojaviti u sljedećim trudnoćama.

Protiv gena se ne može, no protiv mrlja itekako!

Hiperpigmentacija se češće javlja kod žena tamnije puti, no s obzirom da danas niti jedno područje nije pošteđeno štetnog utjecaja sunca i UV zraka, s hiperpigmentacijom se bori sve veći broj žena bez obzira odakle su.

Isto tako, hiperpigmentacija je nasljedna pa, ako su vaša majka ili bake imale problem s time, vrlo je vjerojatno da će se i vama pojaviti slični problemi.

Traume kože, udarci ili ožiljci mogu, također, rezultirati hiperpigmentacijom jer se radi o koži koja je tanja pa je samim time i osjetljivija.

Kao što samo ranije naveli, hiperpigmentacija je isključivo estetski problem. Hiperpigmentaciju je jako važno kontrolirati kako bi spriječili širenje mrlja i njihovo tamnjenje jer, što su one tamnije, to ih je teže ujednačiti.

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na vašu narudžbu.

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sve upite odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo riješili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.