Zašto je bitno, osobito ljeti, voditi brigu o svojoj kosi?

18. kolovoza 2021.

9:30

Gubitak ili oštećenje kose danas se smatraju estetskim nedostacima te uvelike utječu na samopouzdanje pojedinca što su pokazali i rezultati anketa diljem svijeta. Cilj je prevenirati oštećenje kose, budući da je oporavak nastalog oštećenja znatno dugotrajniji.

Osovinu kose čini struktura keratinskih vlakana osjetljivih na vanjske učinke, bilo da su oni mehaničke, fizičke ili kemijske prirode.

Prekomjerno izlaganje suncu jedan je od najčešćih uzroka strukturnih oštećenja vlasi kose. Naime, ono dovodi do razgradnje i gubitka keratina, glavnog proteina kose, ali i razgradnje melanina – pigmenta kose, ujedno bitnog za zaštitu keratina od slobodnih radikala koji nastaju kao posljedica fotokemijske razgradnje aminokiselina kose uslijed izlaganja sunčevom zračenju. Rezultat toga je da kosa ljeti postaje svjetlija, ali i isušena i lako lomljiva.

Kako spriječiti oštećenje kose uzrokovano sunčevim zračenjem?

  • Izbjegavanjem štetnih utjecaja
  • Primjenom proizvoda za njegu kose s UV filterima
  • Oralnom suplementacijom proizvodima za jačanje kose iznutra, u korijenu i u unutrašnjosti same vlasi. To se može postići tekućim dodatakom prehrani Yasenka Skinage Hair Boost kojem u prilog idu brojne studije i istraživanja. Osim u svrhu prevencije oštećenja, preporuka ga je uzimati kao neku vrstu terapije nakon intenzivnijeg izlaganja sunčevoj svjetlosti kako bi se kosa oporavila od takve vrste stresa.

Koja su preostala stanja u kojima je vaša kosa ugrožena i zahtijeva potporu iznutra?

Stres, prekomjerno oblikovanje i bojanje, neuravnotežena prehrana, hormonalne promjene, ali i sam proces starenja kojim dolazi do smanjenja količine keratina, stoga kosa postaje sve tanja i lomljivija.

Za bolje razumijevanje procesa koji se odvijaju, potrebno je poznavanje strukture vlasi kose. Sastavljena je od tri sloja: mekanog središnjeg dijela – medule, korteksa bogatog vlaknastim proteinima i pigmentima koji ujedno čini najdeblji sloj te zaštitnog vanjskog sloja – kutikule. Naime, kozmetički pripravci koji se nanose na površinu vlasi zaglađuju popucale fragmente kutikule i samo naizgled rješavaju problem.

Za dugoročnije rezultate i dubinsku obnovu, potrebno je kosi pružiti potporu iznutra, odnosno rješavati problem na mjestu nastanka jer gubitak vlaknastih proteina, naročito keratina rezultira tankom, krhkom kosom sklonom lomljenju. Kosa koja ima snažnu strukturu bogatu aminokiselinama, pokazala se otpornijom na vanjske utjecaje i oblikovanja kojima je svakodnevno izložena.

Postoji li rješenje?

Kako biste svojoj kosi osigurali kvalitetnu potporu iznutra odaberite tekući dodatak prehrani Yasenka Skinage Hair Boost. Kombinacija patentiranog topljivog oblika keratina, koji se nakon apsorpcije u organizmu ugrađuje u vlasi kose te vitamina B skupine i cinka koji dodatno doprinose sintezi gradivnih komponenti kose. Sinergizam djelovanja ove impresivne kombinacije sastojaka, omogućuje vašoj kosi bolji rast i kvalitetu. Međutim, ono što je meni kao farmaceutu najbitnije, djelotvornost ovog proizvoda je klinički dokazana.

Tekst:

mag.pharm. Nives Antolić

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na vašu narudžbu.

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sve upite odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo riješili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.