Magnezij – zašto nam je toliko potreban?

17. lipnja 2021.

14:24

Sadržaj

  • Blagotvorna djelovanja magnezija na zdravlje
  • Koji su uzroci i simptomi nedostatka  MAGNEZIJA
  • Dodaci prehrani s magnezijem

Blagotvorna djelovanja magnezija na zdravljev

Opušta živce i mišiće

Magnezij zajedno s kalcijem regulira tonus mišića i živaca u tijelu. U mnogim živčanim stanicama služi kao kemijski blokator, zaštita, – sve dok ga ima dovoljno, kalcij ne može ući u živčane stanice i aktivirati živce. Na taj način oni ostaju opušteni. Ako je naša prehrana siromašna magnezijem, to blokiranje može zakazati, tako da može doći do pretjeranog aktiviranja živčanih stanica koje zatim šalju previše poruka mišićima koji se potom pretjerano stežu. Ova lančana reakcija objašnjava kako nedostatak magnezija može potaknuti mišićnu napetost, osjetljivost, grčeve i umor tijela.

Potiče zdravlje kostiju

Magnezij je važan za zdravlje kostiju. Štoviše, dvije trećine ukupnog magnezija u tijelu nalaze se u kostima. Taj magnezij iz kostiju ima dvije poprilično različite uloge koje se odražavaju na naše zdravlje. Dio daje kostima tjelesnu strukturu stranica jer se nalazi u Bravaisovim rešetkama u kostima, zajedno s mineralima fosforom i kalcijem. Drugi dio koštanih rezervi nalazi se na površini kostiju. Iako nije dio strukture kostiju, djeluje kao mjesto za skladištenje magnezija iz kojeg ga tijelo može crpiti kada prehranom ne dobiva dovoljno tog minerala.

Druga blagotvorna djelovanja magnezija na zdravlje

Magnezij je potreban za više od 300 različitih enzima, tjelesnih bjelančevina koje potiču kemijske reakcije, da bismo mogli obavljati svoje funkcije. Upravo to pokazuje da taj mineral zaista ima najraznovrsnije uloge u našem organizmu. Sudjeluje u metabolizmu bjelančevina, ugljikohidrata i masti, a pomaže i u pravilnom funkcioniranju gena. Neka se goriva ne mogu pohraniti u mišićnim stanicama tijela ako nisu dostupne odgovarajuće količine magnezija. Metaboličke uloge magnezija toliko su različite da je teško izdvojiti tjelesni sustav koji ne bi bio pogođen njegovim nedostatkom.

Koji su uzroci i simptomi nedostatka MAGNEZIJA

Uz slab unos prehranom, najčešći uzrok nedostatka magnezija su problemi probavnog sustava. Među njima su nedovoljna apsorpcija hranjivih tvari, proljev i ulcerozni kolitis. Mnoge vrste tjelesnog stresa, poput prehlade, tjelesne traume i operacije, mogu doprinijeti nedostatku magnezija.

Kako magnezij ima najrazličitije uloge u tijelu tako se i njegov nedostatak može očitovati najrazličitijim simptomima. Mnogi od tih simptoma obuhvaćaju promjene u funkciji živčanog sustava i mišića, kao što su mišićni umor, tremor i grčevi. Na srčani se mišić odražava aritmijom, neredovitim stezanjem i povećanim brojem otkucaja. Budući da je magnezij dio koštane strukture, simptom njegova nedostatka može biti omekšavanje i slabljenje kostiju. U ostale simptome ubrajaju se neuravnotežena razina šećera u krvi, glavobolje, povišen krvni tlak, depresija i gubitak teka.

Zbog svega navedenog o važnosti magnezija te neizostavnog kalcija, Yasenka je sa svojim stručnim timom istraživanja i razvoja osmislila proizvode koji zadovoljavaju Vašu potrebu za tim mineralom. Magnezij dolazi u obliku šumećih tableta i u obliku mikrogranula za direktno otapanje u ustima.

Dodaci prehrani s magnezijem

Yasenka Magnezij PLUS šumeće tablete, koje uz magnezij (magnezijev oksid, magnezijev hidroksid) sadrže i vitamin C (120 mg) i vitamin B₆ (1,4 mg), bez šećera s okusom grejpa i limuna, otapaju se u čaši vode.

Yasenka Magnezij EFFECT 375 mikrogranule za otapanje u ustima uz magnezij sadrže i vitamine B kompleksa, s okusom naranče. Sadrži i niacin i folnu kiselinu. Ovakav direktan unos u usta jednostavan je i brz način unosa, prikladan za različita putovanja ili ako samo želite jednostavnost. Uz magnezij ne zaboravite uzimati I Yasenka Kalcij PLUS šumeće tablete, koje uz kalcij (200 mg citrat, 300 mg karbonat) sadrže i 250 mg vitamina C i 5 µg vitamina D₃, bez šećera s okusom limuna. Tableta se otopi u čaši vode.

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na vašu narudžbu.

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sve upite odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo riješili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.