Vitamini B kompleksa – neophodni u starijoj dobi!

17. kolovoza 2021.

15:16

Starenje je prirodan životni proces koji od osobe do osobe napreduje različitom brzinom. No bez obzira što svi starimo i što to realno ne možemo izbjeći, zdravim prehrambenim navikama, pomoći u vidu dodataka prehrani, tjelesnom aktivnošću i manjkom stresa starost je ipak moguće malo odgoditi.

Sadržaj

 • Nedostatak vitamina i minerala kod starije populacije
 • Zašto su vitamini B kompleksa važni?
 • Koji su b kompleks vitamini?
 • Kome se preporučuje uzimanje B kompleks vitamina?

Nedostatak vitamina i minerala kod starije populacije

Energetske potrebe i potrebe za makronutrijentima u starijoj dobi se smanjuju, a potrebe za mikronutrijentima ostaju jednake ili  su veće nego u zreloj dobi. Upravno zbog toga starija se populacija vrlo često susreće s rizikom od nedostatka vitamina i minerala. Među najčešćim deficitima koji pogađaju osobe starije životne dobi su nedostatak vitamina B1 (tiamin), B6 (piridoksin), B12 folne kiseline. Velik broj osoba starijih od 60godina ima manjak vitamina B12 pa se pretpostavlja da su slabije pamćenje i smanjena pokretnost povezani s nedostatkom tog vitamina, a ne isključivo znakovi starenja.

Zašto su vitamini B kompleksa važni?

Vitamini B skupine iznimno su važni za mnoge životne funkcije, prije svega za stvaranje i oslobađanje energije pri metabolizmu ugljikohidrata, masti i bjelančevina.

Koji su b kompleks vitamini?

To su: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), folna kiselina (B9), cijankobalamin (B12) i biotin (vitamin H). Budući da pripadaju skupini vitamina topljivih u vodi naše ih tijelo ne može skladištiti. Zato je važan njihov redovit unos, odnosno stalna zastupljenost u prehrani. Ukoliko hrana ne sadrži dovoljne količine, dodacii prehrani mogu nadomjestiti nedostatak B vitamina.

Vitamini B važni su za pretvaranje ugljikohidrata u glukozu – “pogonsko gorivo u našim stanicama” iz koje se stvara stanična energija, oni sudjeluju u razgradnji masnoća i proteina, važni su u obnovi epitela sluznica, podupiru funkcije crvenih krvnih stanica i jačaju funkcije živčanog sustava.  Za vrijeme stresa i tjelovježbe kao i starenjem povećava se potreba za vitaminima B skupine.

Kome se preporučuje uzimanje B kompleks vitamina?

Vitamin B kompleks bi trebali uzimati:

 • osobe koje su stalno umorne i iscrpljene
 • osobe koje imaju narušen imunitet i općenito manjak energije
 • osobe izložene stresu
 • osobe koje se teško koncentriraju i pamte
 • osobe koje imaju problema s mentalnim funkcijama
 • sportaši
 • starije osobe

Pretplatite se na newsletter

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na vašu narudžbu.

Imate nejasnoća? Pošaljite nam upit.

Niste pronašli ono što tražite? Pošaljite nam upit.

Svi naši korisnici zaslužuju najbolju uslugu, a odgovore na sva pitanja Vam pruža naša stručna korisnička služba.

Naša podrška će vam ponuditi sve odgovore.

Na sve upite odgovaramo u najkraćem mogućem roku kako bismo riješili sve Vaše probleme na najbezbolniji način.