Vitamini B kompleksa – neophodni u starijoj dobi!

17. kolovoza 2021.

15:16

Starenje je prirodan životni proces koji od osobe do osobe napreduje različitom brzinom. No bez obzira što svi starimo i što to realno ne možemo izbjeći, zdravim prehrambenim navikama, pomoći u vidu dodataka prehrani, tjelesnom aktivnošću i manjkom stresa starost je ipak moguće malo odgoditi.

Energetske potrebe i potrebe za makronutrijentima u starijoj dobi se smanjuju, a potrebe za mikronutrijentima ostaju jednake ili  su veće nego u zreloj dobi. Upravno zbog toga starija se populacija vrlo često susreće s rizikom od nedostatka vitamina i minerala. Među najčešćim deficitima koji pogađaju osobe starije životne dobi su nedostatak vitamina B1 (tiamin), B6 (piridoksin), B12 i folne kiseline.

Velik broj osoba starijih od 60 godina ima manjak vitamina B12 pa se pretpostavlja da su slabije pamćenje i smanjena pokretnost povezani s nedostatkom tog vitamina, a ne isključivo znakovi starenja.

Zašto su vitamini B kompleksa važni?

Vitamini B skupine iznimno su važni za mnoge životne funkcije, prije svega za stvaranje i oslobađanje energije pri metabolizmu ugljikohidrata, masti i bjelančevina.

Razlikujemo osam vitamina koji pripadaju skupini vitamina B pa se označavaju i kao B kompleks.

To su: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), folna kiselina (B9), cijankobalamin (B12) i biotin (vitamin H). Budući da pripadaju skupini vitamina topljivih u vodi naše ih tijelo ne može skladištiti. Zato je važan njihov redovit unos, odnosno stalna zastupljenost u prehrani ili pomoć u vidu dodataka prehrani.

Vitamini B važni su za pretvaranje ugljikohidrata u glukozu – “pogonsko gorivo u našim stanicama” iz koje se stvara stanična energija, oni sudjeluju u razgradnji masnoća i proteina, važni su u obnovi epitela sluznica, podupiru funkcije crvenih krvnih stanica i jačaju funkcije živčanog sustava.  Za vrijeme stresa i tjelovježbe kao i starenjem povećava se potreba za unosom vitamina B skupine.

Kome se preporučuje uzimanje vitamine B kompleksa:

osobama koje su stalno umorne i iscrpljene
osobama koje imaju narušen imunitet i općenito manjak energije
osobama izloženim stresu
osobama koje se teško koncentriraju i pamte
osobama koje imamo problema s mentalnim funkcijama
sportašima
starijim osobama